Kvensk stedsnavndatabase

Databasen redigeres og oppdateres av Kvensk stedsnavntjeneste, Paikannimipalvelus, som er en del av stedsnavntjenesten i Språkrådet. Støtte til arbeidet er gitt av Språkrådet, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Norsk kulturråd.

Mange kommuner i Troms og Finnmark har kvenske stedsnavn. De kvenske stedsnavnene vitner om bosetting, næring og kulturell tilhørighet til landsdelen gjennom flere hundre år. Den viktigste kilden i databasen er de mange tusen navnene som finske studenter og forskere har samlet inn mellom 1970 og 2000 gjennom å intervjue folk.

Originalmaterialet befinner seg i Namnarkivet i Institutet för de inhemska språken i Helsingfors. Sentralt stedsnavnregister (SSR), som er Norges nasjonale register for skrivemåten av stedsnavn i offentlig bruk, er en annen viktig kilde. Det er også samlet inn kvenske stedsnavn på 2000-tallet. Det finnes i tillegg både papir- og lydmateriale med kvensk navnetilfang som ennå ikke er skrevet ut og lagt inn i databasen, men som etter hvert vil bli det. Totalt er ca. 10 000 kvenske stedsnavn samlet inn og registrert. Om lag 6000 navneartikler er ferdigredigert ved utgangen av 2014.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:09.01.2012 | Oppdatert:14.01.2021