Velkommen til Klarspråkskonferansen 2013

(4.2.2013) Difi og Språkrådet ønsker velkommen til en ny klarspråkskonferanse 7. mars, der statsråd Rigmor Aasrud deler ut statens klarspråkspris for 2012. Tema for årets konferanse er kulturendring, digitalisering og klarspråk.

  • Handler klart språk om skriveteknikk eller holdningsendring?
  • Hvorfor er klart språk viktig i digitale tjenester?
  • Hvem vinner Klarspråksprisen 2012?

Konferansier er journalist og forfatter Vetle Lid Larssen. 

 

Program

 

9.00

Velkommen

Konferansier Vetle Lid Larssen

Direktør Hans Christian Holte, Difi
Direktør Arnfinn Muruvik Vonen, Språkrådet

9.20

 

Klarsprog kommunikasjonsteknik eller holdningsendring?

Lektor Leif Becker Jensen,
Roskilde universitet, Danmark

En utstrakt hånd med kunnskap.
Om kulturendring i Vegvesenet

Kommunikasjonsdirektør Sissel Faller, Statens vegvesen

10.30

Kaffe

 

11.00

 

 

Aldrig mera «Ant i UG» samarbete mellan klarspråk och design för användbara e-tjänster 

Språkekspert Karin Hansson, Statistiska centralbyrån i Sverige

Finne – Forstå – Få til.
Erfaringer med å bruke klarspråk til å utvikle innholdet på skatteetaten.no

Nettredaktør Lars Rønn,
Skattedirektoratet

12.05

Lunsj

 

13.00 

 

 

Kjære stat: Ti stille.

Senior innholdsrådgiver Eivind Lund,
Netlife research

Er klart språk nok? Om klarspråk som demokratiprosjekt

Professor Kjell Lars Berge,
Universitetet i Oslo

13.50

Kaffe

 

14.20

 

Klarspråk, digitalisering og kulturendring

Samtale mellom Sissel Faller, Leif Becker Jensen og Karin Hansson, ledet av Eivind Lund

Spørsmål fra publikum

15.00

Utdeling av statens klarspråkspris 2012

Statsråd Rigmor Aasrud,
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

15.40

 

Avslutning

 

Om programmet og innlederne

 

Leif Becker Jensen er forsker ved Roskilde Universitet i Danmark. Han skal snakke om hvorfor klarspråk handler om kulturendring og ikke bare om opplæring i skriveteknikk. Becker Jensen har skrevet mange lærebøker og artikler, blant annet om klarspråk og faglig formidling.

Sissel Faller er kommunikasjonsdirektør i Statens vegvesen, en etat som gjennom flere år har jobbet med klarspråk. Faller mener klart språk er en holdning mer enn en skrivestil, og en forutsetning for å nå fram i dagens samfunn. I sitt innlegg vil hun fortelle om hvordan de har arbeidet med kulturendring som en del av klarspråksarbeidet i Vegvesenet.

Karin Hansson er språkrøkter i Statistiska centralbyrån i Sverige og har spesialisert seg på hvordan klarspråkseksperter kan samarbeide med andre interessenter for å få gode tekster. Hansson jobbet tidligere i Universitets- och högskolerådet, og hun vil i sitt innlegg fortelle om samarbeidet mellom språkeksperter og IT-systemutviklere som de etablerte da de skulle lage den nye nettjenesten for studieopptak, antagning.se. Målet var å utvikle en nettjeneste som både hadde et klart språk og som var funksjonell og intuitiv å bruke. Resultatet ble en nettjeneste som har vunnet priser både for klart språk og design.

Lars Rønn er nettredaktør i Skattedirektoratet og skal i sitt innlegg fortelle om hvordan de brukte erfaringer fra sitt klarspråksarbeid for å utvikle innholdet på det nye skatteetaten.no 

Eivind Lund er innholdsrådgiver i Netlife research og skal kåsere for oss om klarspråk og digitalisering. Han vil også lede en samtale mellom flere av innlederne, der de skal diskutere temaene klarspråk, kulturendringer og digitale tjenester.

Professor Kjell Lars Berge ved Universitetet i Oslo er juryleder for Klarspråksprisen. Han vil oppsummere utviklingen i det statlige språket og si noe om hvilke resultater som er oppnådd i løpet av de fire årene Klarspråksprisen er blitt delt ut. Berge vil også ta for seg skriftkulturelle utfordringer i kunnskapssamfunnet, blant annet de økende kravene til avansert skrivekyndighet og den gjennomgripende digitaliseringen i store deler av samfunnet.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud skal dele ut Statens klarspråkspris for 2012. Klarspråksprisen deles ut til et statsorgan som har gjort en ekstraordinær innsats for å forbedre språket i sin kommunikasjon med publikum. I år deles prisen ut for fjerde gang.

Målgruppe: Konferansen retter seg mot ledere, kommunikasjonsmedarbeidere, nettmedarbeidere og alle som er engasjert i klarspråksarbeid, eller som er nysgjerrige på hva klarspråksarbeid er.

Konferansen er et samarbeid mellom Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og Språkrådet, som siden 2009 har drevet prosjektet «Klart språk i staten» sammen. Prosjektet er nå avsluttet, men arbeidet med klart språk i staten fortsetter med Difi og Språkrådet som sentrale aktører.

Konferansen blir tolket til tegnspråk.

Tid: 7. mars 2013 kl. 09.00–15.45

Sted: Radisson Blu, Holbergs plass, Oslo

Pris: 1150 kroner

Her kan du melde deg på.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter