Gå direkte til innhold [access key = i] Gå direkte hovedmeny [access key = h] Gå direkte til kontaktinformasjon [access key = k]

Rettskriving og ordlister

Bruk ordbok eller ordliste!

Ordbøker og ordlister er viktige hjelpemidler når vi skriver. Her finner vi opplysninger om hvordan ord skal skrives og bøyes. Ordbøkene har også opplysninger om ordenes betydning og eksempler på hvordan ordene brukes. Ordlister som skal brukes i skolen, må godkjennes av Språkrådet. Opplysninger om godkjenning står fremst i ordlistene.

 

Hva finner du på disse sidene?

Til venstre finner du lenker til ordbøker på nettet og en oversikt over bøker du kan få kjøpt i bokhandelen. Ordbøker og ordlister til skolebruk har vi listet opp på en egen side. I tillegg har vi laget lister over mer spesielle emner, som historiske navn, geografiske navn og navn på språk. Reglene som gjelder for transkribering fra andre språk til norsk, ligger også her.

 

Hovedformer og sideformer

I offisiell rettskriving skilte vi tidligere mellom hovedformer og sideformer, også kalt klammeformer. Dette skillet ble opphevet for bokmål fra 1.7.2005 og for nynorsk fra 1.8.2012.

 

Sist oppdatert: 31.7.2012

 

Visste du at ...

 

du kan søke direkte i Bokmålsordboka og Nynorskordboka fra alle sidene på nettstedet? Skriv søkeordet i søkefeltet, og velg «Ordbøkene». Ordbøkene åpnes i et nytt vindu. Eller klikk på lenken under.

 

Bokmålsordboka/Nynorskordboka

 

Språkrådets ordbøker og ordlister

 

Språkrådet har vært med på å utarbeide Bokmålsordboka og Nynorskordboka. Du kan søke i ordbøkene fra Språkrådets nettsider. Bøkene finnes også i bokhandelen. Nynorskordboka ligger også til grunn for retteprogrammet i Microsoft Word.

 

 

Artikler om ordbøker

 

 

  

 

Utviklet av Gazette