– Språkvalg i byrommet skaper holdninger

(25.6.14) I Oslo øst blomstrer bokmål i gatebildet. På vestkanten står engelsk sterkt, mens nynorsk er lite synlig på skilter i hovedstaden. På Voss brukes både bokmål, nynorsk og dialekt, men lite engelsk, viser en ny undersøkelse.

– Både bokmål og nynorsk vil stå sterkere hvis de brukes mer i det offentlige rommet, og det har åpenbart stor salgsverdi å bruke norsk. Det bør store og små bedrifter være bevisste på, sier Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet.

Skilt | Foto: Martin Alvarez Espinar / FlickrSynlig i skrift

– Jo mer synlig et språk er, jo mer positivt ser folk på det. Det at et språk er synlig i skrift i omgivelsene våre, har stor betydning for folks holdninger til språket, sier språkforsker Karine Stjernholm.

Store forskjeller

Språkrådet arbeider for å styrke norsk språk og språkmangfoldet i landet. På oppdrag fra Språkrådet har Stjernholm kartlagt hvilke språk som blir brukt på butikkskilter i Oslo og på Voss. Undersøkelsen avdekker store forskjeller:

  • I Oslo er engelsk mye brukt på skilter på Majorstuen, mens norsk er mest dominerende på Grünerløkka. Felles for de norskspråklige skiltene på Majorstuen og Grünerløkka er at de stort sett er på bokmål, mens nynorsk ikke er synlig i gatene der.
  • På Voss er situasjonen annerledes: Engelsk er lite synlig på butikkskiltene, og både bokmål, nynorsk og dialektord er synlige i gatene.

Stjernholm vikarierer fra i sommer som seksjonssjef i Språkrådet.

Last ned rapporten «Urbane offentlige landskap i bygd og by. Lingvistiske landskap i Oslo og på Voss».

Last ned pressebilde av Stjernholm (foto: Universitetet i Oslo).
Last ned pressebilde av Vonen (foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix).

Kontakt 

Karine Stjernholm, tlf. 932 35 545
Arnfinn Muruvik Vonen, tlf. 986 25 617
Svein Arne Orvik, informasjonssjef i Språkrådet, tlf. 938 06 923

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:25.06.2014 | Oppdatert:11.12.2014