Språkpris til Løten-elever

(5.6.13) 5. klasse ved Hedemarken friskole i Løten i Hedmark har vunnet Nysgjerrigpers språkpris i barnas forskningskonkurranse Årets Nysgjerrigper. Elevene har studert særegenheter i egen dialekt.

bilder

Nysgjerrigpers språkpris gis av Språkrådet og er del av Forskningsrådets konkurranse Årets Nysgjerrigper. 2000 barn har i år konkurrert. – I konkurransen arbeider barn etter forskerens metoder når de skal finne svar på spørsmål de lurer på, uttaler administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet. – Vi ønsker å stimulere interessen for forskning allerede i skoleårene. Nysgjerrigper kan bidra til rekruttering av fremtidens forskere, mener han.

Dialektstudie
Hedmark-elevene har studert mangelen på forbindelen mellom to ulike vokaler i samme stavelse, såkalt monoftongering i Løten-dialekten. De har blant annet kartlagt bruken av ord som stein-sten, maur-mør og røyk-røk. 

Disse vant også priser:

  • Årets Nysgjerrigper 2013 (1. pris): 1.–4. trinn ved Konsvik skole i Lurøy/Nordland for prosjektet «Hvorfor er det færre elever på noen skoler enn på andre?»
  • 2. pris på mellomtrinnet: 5. og 7. klasse ved Bruvik skule i Osterøy/Hordaland for prosjektet «Kva er det som gjer at vi blir så nært knytt til kosebamsane våre?»
  • 2. pris på småskoletrinnet: 2C ved Eiksmarka skole i Bærum/Akershus for prosjektet «Hvorfor lager vi grimaser?»
  • 3. pris på mellomtrinnet: 5., 6. og 7. klasse ved Norweigan Community School i Nairobi/Kenya for prosjektet «Hvorfor skifter kameleoner farge?»
  • Kreftforeningens Helsepris: 7A ved Majorstuen skole i Oslo for prosjektet «Hvordan ville livene våre vært uten dataspill, Internett og sosiale medier?»
  • Naturfagsenterets Naturfagpris: 1.-4. klasse ved Neverdal skole i Nordland for prosjektet «Kan vi få en plante til å leve i en glassflaske i mange år?»
  • NITOs Teknologi- og designpris: 7A ved Ulsmåg skole på Nesttun for prosjektet «Hvordan skal vi bygge en vindmølle som får lyspærer til å lyse?»
  • Matematikksenterets Matematikkpris: 5. klasse ved Samfundets skole i Kristiansand for prosjektet «Hvilken ball kan vi kaste lengst?»

 


 

Pressekontakt:
Prosjektmedarbeider hos Nysgjerrigper:
Marit Møllhausen, Norges forskningsråd,
tlf. 22 03 75 56 / 934 09 108,
e-post: mmo@forskningsradet.no

Svein Arne Orvik, Språkrådet,
tlf. 938 06 923

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:04.06.2013 | Oppdatert:16.06.2021