Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert at det er i bruk. Det betyr ikke at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke et ord, vil vi nevne det uttrykkelig.

 

blingbolig Det er verre med «blingboligen», 300–400 kvadratmeter store boliger i usentrale strøk. – Livsstilen man ønsket seg for ti år siden, i et hus på 400 kvadratmeter nær golfbanen på landet, er motemessig litt «ut». Nå er boligkjøperne opptatte av tilgang på spennende aktiviteter og logistikk, sier [sjeføkonom Jan Ludvig] Andreassen.

Bergens Tidende, BT.no 20.9.2013

***

boliggjørme De enfoldigste på kalaset er de som skjønner at de er kommet i feil selskap først idet festen brått er over. Men de aller smarteste er en tenkt gruppe som knapt fins. Dette er de som har solgt boligen sin, betalt banklånet og flyttet ut i telt eller løvhytter i skogen. Der kan de bruke kapitalen sin til noe klokt eller kjekt istedenfor å kjøpe seg enda dypere ned i boliggjørmen.

Bergens Tidende 19.8.2013

***

designerkylling Midt på 90-tallet kom redningen i form av EØS-avtalen. Da var det ikke lenger forbudt å ta inn utenlandske raser. Kyllingen ble for alvor en økonomisk faktor. I Skottland hadde noen fått det til, med en designerkylling signert Ross Group. Deres første produkt, Ross 1, hadde sett dagens lys (bortsett fra at denne type dyr aldri ser dagslys, da) i 1968. Deretter gikk utviklingen av nye raser rasende fort.

Aftenposten 16.9.2013

***

diaréversting Advarer mot ukjent diaréversting. Campylobacter rammer minst 3.000 nordmenn i året, og er vanligere enn salmonella. – Rart at ikke flere har hørt om sykdommen, sier Folkehelseinstituttet.

NRK.no 9.9.2013

***

kulturkjøtt Fremtidens kjøttkaker og vossakorv vil kanskje aldri ha gått på fire ben, men ha blitt produsert i store, spesialkonstruerte tanker med gasser fra havbunnen som næringskilde. Å produsere kjøtt i store kvanta utenfor dyrekroppen høres kanskje ut som ren science fiction, men er i dag på vei til å bli realisert. Det er både miljømessige og etiske grunner til at «laboratoriekjøtt», eller «kulturkjøtt», er et godt alternativ i fremtiden.

Dagbladet.no 20.9.2013

***

parkettgenerasjon Noen bruker begrepet «parkettgenerasjonen» som en forklaring på hvorfor barn lærer å krabbe senere enn før. Teorien er at det glatte underlaget gjør det vanskeligere å ta fraspark. – Underlaget påvirker hvordan barn beveger seg, og ullstrømpebukse på parkett er en krevende kombinasjon. Men det vil bare bli et problem hvis ungen aldri får opplevd noe annet underlag, det er viktig med variasjon, sier [barnefysioterapeut Ute] Imhof.

Aftenposten 16.8.2013

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:05.12.2013 | Oppdatert:27.05.2015